30 juli 2012

Att ha ont

När jag gjorde frukost i morse anade jag att det var på gång igen. Men som vanligt sköt jag undan det. Ibland är det rätt skönt att vara en idiot, då kan man skjuta upp en del saker en stund.

Jag höll i en smörkniv och plötsligt gjorde det panikont där knivens skaft tryckte mot insidan av ringfingret, den nedersta delen av fingret.
Jag har känt det många gånger förut, och jag föreställer mig att det liknar smärtan man skulle känna om det blev en blodpropp precis där, eller om ett blodkärl brast. Jag tittade på fingret och precis som vanligt var det helt kritvitt och otroligt ömt kring den onda punkten, där kniven hade tryckt.

Jag vet inte vad det är som händer när det blir så, och jag vet inte VARFÖR det blir så, men det händer ibland och det är alltid en förvarning om att det kommer mera. Idag var såklart inget undantag...

Lite senare på dagen var jag ute och körde bil. Jag hade planerat att logga några geocachar för att sedan åka till El-Giganten och hämta ut en Time Capsule som vi hade beställt. Jag tänkte ta mig upp på Luossatoppen och logga cachen som finns där, men halvvägs upp på stan insåg jag att det inte skulle gå, för fingrarna slutade funka.
Det är också en märklig känsla, och det är inte så att de slutar funka sådär så att det verkligen inte går att använda dem. Men det KÄNNS som att de är helt paj, för det värker och gnager och ilar och känns som att det inte går att räta ut fingrarna och som att händerna är fyllda med bly. Det var bara att åka hemåt igen.

Väl hemma tänkte jag att okej... jag kan ju det här. Jag har haft ont förr, jag vet att det är för jävligt och att det kommer hålla i sig nån dag eller två, men jag vet också att det går över och att jag inte kommer dö av det. En dag eller två går ju fort, den här gången ska jag lyckas hålla humöret uppe trots att det gör ont. JAG VET JU ATT DET GÅR ÖVER.

Det är lustigt, för det är samma sak varje gång (jag antar att det också får bokföras på idiotkontot). Jag tror alltid att jag ska fixa det den här gången, slå tillbaka mot värken och inte låta den däcka mig. Jag VET alltid att jag kommer fixa det.
Och varje gång slutar det med att jag ett par timmar senare sitter nånstans i huset och fulbölar för att värken suger precis all kraft och energi ur kroppen. Och hur mycket jag än vet att det går över om nån dag eller två, så vill jag skära bort det onda med kniv, eller ännu hellre hugga bort det med yxa.

Idag la jag mig på spikmatta i ett par timmar (ibland försöker jag stretcha eller trötta ut musklerna där det gör ont). Det funkade rätt bra, för spikmattan gjorde så förbannat ont att värken i händerna kom av sig litegrann. Med dubbel dos Ipren på det finns det hopp om att jag ska kunna sova okej i natt. Och i morrn kommer det kännas bättre. Det vet jag ju. Men just nu är det klen tröst.

Det värsta är nog egentligen inte heller själva värken, utan känslan av hopplöshet. Känslan av att det är så jävla orättvist att jag har ont och att jag inte ens vet VARFÖR. Det känns meningslöst.
Jag kan chansa på det ena och det andra, testa att ändra kosten, utesluta mjölk, utesluta gluten, försöka hitta kopplingar mellan stress och värk o.s.v, men hittills har det ändå aldrig gått att säga exakt vad skiten beror på. Och det känns hopplöst.

Men som sagt... imorrn kommer det kännas bättre. Och nästa gång kommer värken att komma som en överraskning igen, trots att den kommer tala om att den är på väg. Och NÅN gång kommer jag att komma på varför den kommer. Men inte idag. Idag är det bara hopplöst och ont.


29 juli 2012

Äntligen

Äntligen kan jag läsa igen! Jag älskar egentligen att läsa, men de senaste åren har jag har inte haft ro att släppa greppet och förlora mig i en berättelse. Förrän nu :-)
Jag fick Hungerspelen och Fatta Eld av min svägerska och har läst ut båda på en vecka, så igår traskade jag in i bokhandeln, köpte den tredje boken (Revolt) och började läsa den så fort jag kom hem.

Och jag inser att jag nog är hungerspelsskadad, för under OS-invigningen slog det mig att jag väntade på fantasifulla (möjligen brinnande) dräkter och dramatisk make-up. Bara för att istället mötas av typ... det här -->

Nåväl... nu är det dags att ta en promenad med hunden, sedan hoppar jag in i Katniss Everdeens värld en stund igen. Hurra! :-)


28 juli 2012

Saker jag inte trodde skulle hända

Minns ni den galna skolavslutningen jag berättade om i juni? Om inte, kolla här: "Makalöst märkligt". Efter det mejlade jag Jukkasjärvi församling och frågade om det som prästen gett uttryck för är något som församlingen och Svenska kyrkan ställer sig bakom, om det ligger i linje med deras värderingar. Jag fick inget svar.

Jag erkänner att jag inte blev särskilt förvånad, jag antog nog på något vis att det där skulle försvinna ut i tomma intet, att de inte skulle vara intresserad av att ta i frågan, så döm om min förvåning när jag NU fått svar med besked om att ärendet ska tydligen tas upp i kyrkorådet i augusti. Cred till kyrkan för det, för jag antar att de hade kunnat låtsas som ingenting.
Jag hoppas att jag får något besked sedan om vad man kommit fram till i kyrkorådet.

27 juli 2012

Ordningen återställd!

Familjen är hemma igen, det är full rulle i huset och ordningen är återställd. Barntjattret är intensivt, de vill såklart berätta om allt de gjort på resan. :-)

När jag var ute och promenerade med vovven i morse slog det mig att jag redan varit ledig i fyra veckor. Hade detta varit en "normal" semester så skulle det alltså kunnat vara dags att börja jobba igen på måndag. Det skulle ha känts som total katastrof, jag är inte ett dugg färdigsemestrad ännu.


24 juli 2012

Hundkäx ska lukta morot

Om det plötsligt skulle bli hungersnöd så skulle vi nog klara oss ett år på förrådet som växer just utanför tomten.

Där vår tomt slutar finns en liten slänt (totalt övervuxen med gigantiska hundkäx och brännässlor) som sedan övergår i skog.
Jag har tidigare röjt upp en stig genom hundkäxdjungeln ner till skogen eftersom det är där vi oftast rastar hunden, men idag tog jag och syrran tag i att röja lite mer och efter nån timmes jobb med den elektriska häcksaxen var slänten rensad.
Och ja, vi röjde hundkäx med häcksax, de var av modellen "nästan enåenhalv meter höga".

Hur som helst, hundkäxens rot är tydligen ätbar, ska smaka lite som morot eller palsternacka och dofta morot.
Och nässlor kan man ju koka soppa på, har jag hört. Har dock aldrig provat, jag har haft fullt upp med att avsky denna ettriga växt.
När vi stod där i röran och röjde så konstaterade vi att brännässlan i alla fall är grymt effektiv, man hinner ju knappt nudda den så gör det ont. Vad försvarar den sig egentligen mot? Nån som vet?


21 juli 2012

Så var man 38 då...

Det blev en lugn och skön födelsedag, precis som jag hade hoppats :-) Lite kalasande med mamma, pappa och lillsyrran med sambo och hund. Sedan gofika med en god vän och till slut bubbel och film.

Barnen ringde och sjöng för mig i morse, det var kanske det bästa med hela dagen.
När jag och vännen gofikade konstaterade vi att det förmodligen är rätt sunt att vara som vi och inte per automatik längta ihjäl sig efter barnen när de är borta, men jag skulle ljuga om jag sa nåt annat än att jag fick tårar i ögonen när de sjöng "Ja må hon leva" imorse :-)

Fem veckor kvar av ledigheten. Det känns bra.

20 juli 2012

Att vara ensam

Resten av familjen är i Stockholm. Det är bara jag och Nisse här hemma, och jag kastas mellan att tycka att det är superskönt att vara själv i ett tyst hus och kunna göra precis vad jag vill när jag vill, och att känna mig hopplöst ensam och rastlös.
Jag gillar inte att känna mig ensam. Att vara själv kan vara skönt, men att vara ensam... nä.

Hur som helst, det är ju kul med en ny hobby i alla fall; geocaching. Eller skattjakt för vuxna som vill ha nåt att nörda med
I förmiddags tog jag med mig Nisse och så letade vi upp fyra cachar. På eftermiddagen blev jag rastlös, så jag åkte ut och loggade fem till. En av dem involverade klättring på gamla bildäck på ett gammalt gruvområde. Vardagsspänning deluxe!

Och imorrn fyller jag år. Jag planerar att låta dagen flyta rätt obemärkt förbi. 38 är ju inte direkt nåt att hetsa upp sig över :-)

12 juli 2012

Sämsta mamman...

...kände jag mig som igår. Av ingen särskild anledning egentligen, men jag orkade bara inte med gnäll och tjafs och tiotusen "varför?"
Vissa dagar tar bensinen bara slut helt enkelt, och igår var en sån dag. Idag känns det bättre, och fikadejt med bästa vännen var som balsam för själen. Sånt ger energi :-)


11 juli 2012

Bästa bantningstipset, ät korv som man gör i Simrishamn!

Jee jee.. sexualiserad korvreklam och allt sånt där, ni har läst om det i Aftonbladet.

Aftonbladet kollade lite vad folk tyckte, och folk ba: "Nääää, det är INGET sexuellt över den där bilden. INGET, I tell ya. Det är de där feministerna nu igen, bitterfittor som inte får nåt hemma och som därför ser kukar i alla bilder och sammanhang".


Och fine. Vad feminister lider (eller inte lider) brist på kan inte jag avgöra. Men det är en sak jag inte fattar: Om det är sådär man ska äta korv, hur FAN kommer det sig att folk bara blir tjockare och tjockare?


7 juli 2012

Att man aldrig lär sig...

I förrgår började vi prata om det där att resten av familjen drar iväg på resa om ett par veckor medan jag blir kvar hemma med valpen.
Det har känts som att det kan bli ett skönt break, en minisemester även om det är trist att vara utan familjen. Men då fick jag en sån där bottenlös känsla av ensamhet och insåg att jag kommer vara ensammast i universum medan de är borta, och att huset förmodligen kommer krylla av mördare och annat farligt hela tiden. Sedan drömde jag ensamhetsdrömmar hela natten, t.ex. att jag försökte ringa en av mina bästa vänner för att jag verkligen behövde prata, men att hon inte hade tid med mig.
Det är märkligt att vissa känslor kan hänga kvar så länge trots att de egentligen inte har något att hålla fast sig i.

Igår morse vaknade jag i alla fall med yrsel. Tänkte inte så mycket mer på det, för den var inte jättekraftig, bara lite irriterande. Sedan åkte jag iväg på stan en vända, skulle shoppa kläder till barnen och kom på mig själv med att tänka att folk eventuellt kunde undra om jag var full, eftersom benen inte riktigt ville lyda mig. Det kändes klumpigt att gå, men jag tänkte inte så mycket mer på det, antog väl att det var skorna som var konstiga eller nåt sånt. Fingrarna kändes också klumpiga, och huvudet var som en blyklump. Åska, tänkte jag. Det blir säkert åska.

Ett par timmar senare däckade jag totalt med helt sinnessjuk värk i benen. Från höfterna och hela vägen ner till tårna, och ytterligare några timmar senare även i armar/händer.
Med facit i hand inser jag att jag ju är en total idiot som inte fattade att yrseln, gångproblemen, fingrarna och huvudet var tecken på att värken var på väg. Tänk att man aldrig lär sig... det är ju inte som att det är första gången detta har hänt. Inte för att det hade hjälpt, jag hade inte kunnat stoppa värken. Men ändå liksom.

Idag känns det i alla fall något bättre. Det gör fortfarande ont, mest i händerna idag, men inte lika intensivt som igår. Imorrn kommer det kännas ännu bättre, och om några dagar är värken helt borta, till nästa gång då jag kommer bli lika förvånad igen.
Ignorance is bliss, eller hur är det man säger?


4 juli 2012

Äntligen semester

Nu är det semester! Jag är ledig i åtta veckor, och aldrig har nog en semester varit så välbehövlig. Den här våren har varit galet hektisk men också väldigt rolig. För första gången på flera år har jag faktiskt roligt på jobbet igen, och det är värt rätt mycket :-)

Hittills har semestern gått åt till att sova, sova och sova. Nu börjar jag komma ikapp mig själv litegrann, så snart kan man väl dra igång nåt slags semesterprojekt. Jag ska bara vila liiite till först ;-)