29 februari 2012

Neverending story

Igår fick jag hosta. Sån där som gör ont långt ner i bröstet så man får tårar i ögonen och vill slåss. Och ont i halsen.
Det kom från ingenstans, nu har jag ju faktiskt varit FRISK sedan jag käkade penicillin mot öroninflammationen för ett par veckor sedan.
Jag hann sura lite över att råka ut för ännu en förkylning, sedan började jag säcka ihop rejält. Trött, frossa o.s.v, och jorå... feber.
Jag tog mig i alla fall iväg till fackårsmötet och lämnade över alla handlingar som jag skulle ha med mig. Sedan åkte jag hem, bäddade ner mig och så gick hela kvällen åt till att ligga under ett täcke och frysa innan jag slocknade.

Nu har jag svettats floder under natten och när jag vaknade var febern borta. Så nu ligger jag med datorn i sängen och funderar på om det är smart att gå till jobbet idag eller inte?


dag 52 - #blogg100

28 februari 2012

Avslut och början

Idag har jag börjat flytta ut ur mitt kontor lite smått. Jag ska bara flytta en bit bort i korridoren, men det känns ändå lite märkligt att lämna rummet där jag suttit i nästan 5 år.
Och ikväll lämnar jag mina facklig uppdrag. Det är dags för årsmöte och jag kliver av från styrelsen.

Saker avslutas, saker påbörjas. Som livet ska vara :-)


dag 51 - #blogg100

27 februari 2012

Klara, färdiga...

Jag stämplade in 06.04 i morse. Jag konstaterade igår att de närmsta veckorna kommer bli hektiska. Det är en del saker som behöver slutföras, organiseras och fixas innan jag byter jobb på torsdag (!).
Helt galet, jag byter faktiskt jobb på torsdag... fast jag kommer delvis hänga kvar på gamla jobbet i någon månad för att introducera min efterträdare, samtidigt som jag själv ska introduceras i mitt nya jobb.

Den här veckan ska jag i alla fall försöka börja vid 6-tiden varje morgon. Det är skönt att vara här tidigt, man får så himla mycket gjort innan alla andra kommer och allt spring börjar.
Hittills idag har jag uppdaterat geodatabaser och sökvägar, sånt som bara går att göra innan alla andra loggar in och låser data. Två timmar avklarade, bara resten av dagen kvar.


dag 50 - #blogg 100

26 februari 2012

Titta inte så högt på mig, det gör ont i huvudet

Det kan eventuellt vara så att jag aldrig mer ska dricka alkohol. Har ni hört den förr? *S*
Utekvällen blev hur bra som helst, vi käkade och dansade och umgicks med folk och nu har jag äntligen upplevt fenomenet 30++ på Arran. Bjootifol :-)
Men är det nånsin värt det dagen efter, när man mår som skit? Jag vet inte... eller jo, möjligen den här gången.
Men aldrig mer! Aldrig! ;-)


dag 49 - #blogg100

25 februari 2012

Ut på stan

Det händer inte så ofta längre pga vardag och barn och hela den biten, men vi ska gå ut och äta ikväll :-)

Och i morse vaknade jag och insåg att jag har allt. Just nu är livet så himla bra, men då kommer förstås också tankar på hur mycket åt helvete allt kommer att gå snart.
Nåväl, ups and downs kommer man alltid att ha, jag tänker i alla fall njuta av att det är bra NU :-)


dag 48 - #blogg100

24 februari 2012

Veckan som försvann

Nu är det helg, veckan har rusat förbi och fredagen gick i fnittrets tecken p.g.a. övertrötthet och allmän rolighet. Roliga kafferastsamtal, en gammal kollega som hälsade på och sedan god thaimiddag. Dessutom hyrde barnen ut sig till sin farmor, så nu väntar massor av vila under resten av helgen.

Dagar som denna somnar jag gott och tänker att jag har det rätt bra som har så många bra och roliga människor i min omgivning :-)


dag 47 - #blogg100

23 februari 2012

Alla ni...

...som tycker det här är Sveriges tråkigaste blogg, klappa nu! *klapp klapp*


dag 46 - #blogg100

22 februari 2012

Hej piller

Den som uppfann värktabletter borde i alla fall få alla priser som finns. Det är allt jag har att säga om saken *S*

Idag har jag knaprat värktabletter som godis, knähelvetet har varit helt offside, och framåt kvällen började det ordna upp sig. Det och humöret, vilket såklart underlättades av att jag inte behövde frysa om fötterna i slalombacken ikväll, för jag lånade supervarma skor av bästa Sussie.

Det mesta känns faktiskt lättare bara man slipper frysa om fötterna :-)


dag 45 - #blogg100

21 februari 2012

Om bara inte..

Jag är egentligen inte en "om bara inte..."-person, men ikväll slog det mig stenhårt.
Jag var i slalombacken med Hanna, skidskola för andra veckan i rad och hon har fortfarande jätteroligt. Jag tittade på backen, tittade på folk som åkte, och kände plötsligt att det är så satans jävla orättvist att mitt knä gick sönder för 30 år sedan och att jag inte kan åka skidor nu när jag har fattat hur kul det är.

Om bara inte... tänk vad annorlunda allt hade kunnat vara.
Fast så kan man inte tänka, och det gör jag egentligen inte heller. Bara idag. Och tycker synd om mig själv. Det känns som evil livsironi att knäet krånglar mer än på typ tjugo år, nu när jag ändå har gått ner 16 kg och är betydligt mer aktiv än innan. Men det är ju å andra sidan just därför det krånglar, pga aktiviteten.
Hade jag inte börjat åka skidor förra vintern så skulle knäet förmodligen ha tuffat på som vanligt och inte gjort så mycket väsen av sig. Och det hade ju varit rätt bekvämt... men hade jag inte testat att åka själv så hade jag kanske inte heller blivit slalommorsan som nu står i backen och fryser medan Hanna gör det roligaste hon vet, och det hade jag ju inte heller velat vara utan.

Men idag tänker jag tycka synd om mig själv och känna att det är orättvist. Imorrn kommer det kännas bättre igen. Som vanligt.


dag 44 - #blogg100

20 februari 2012

Happy happy

Hade det inte varit för Twitter så hade jag nog kanske aldrig fattat att TEDx kommer till Kiruna... men när jag loggade in nu på kvällen så hade jag fått en ny follower: TEDxKiruna :-)

Jag har registrerat mig, men på TEDs hemsida står att eventet är "Sold out/Invite only", så håll tummarna för att jag får en plats. Efter alla talks jag har sett och översatt skulle det kännas sjukt stort att få delta på ett event. Jag har fått inbjudan att delta på "stora" TED via webben tidigare, men har inte kunnat kolla då, så som sagt; håll tummarna!! :-)

Hemsida TEDxKiruna

dag 43 - #blogg100

19 februari 2012

Men asså baaah....

Jag hade ju tänkt att jag inte ska kolla Big Brother den här vändan, men så insåg jag att den här märkliga människan är med: Hanna Widerstedt hatar svenska killar, och nu inser jag att jag ju MÅSTE kolla på eländet. Livet är hårt *S*

dag 42 - # blogg100

18 februari 2012

Nähä

På dag 40 av #blogg100 kraschade projektet visst... insåg jag nu. Men skitsamma, vi kan låtsas som ingenting och så kör jag på som vanligt ändå. Okidoki?

För tillfället sitter jag i Sporthallen och ska liverapportera resultat från en innebandymatch. Ikväll mello... med Björn Ranelid. Herregud. Skämskudde fram.

dag 41 - #blogg100

16 februari 2012

Jalla jalla

Ytterligare en hektisk dag läggs till handlingarna... den här veckans skidskola är avklarad (och sjuåringen har redan sagt att hon vill gå igen nästa vecka), och på jobbet har jag och chefen börjat avhandla övetlämnande av mina arbetsuppgifter när jag byter jobb.
Dagarna går i alla fall snabbt, något annat kan man inte säga :-P


dag 39 - #blogg100

15 februari 2012

Att vända blad...

Idag har jag skrivit på anställningsavtal för nytt jobb, jag kommer att börja som GIS- och projektkoordinator inom samhällsomvandlingen. Ville bara säga det :-)


dag 38 - #blogg100

14 februari 2012

Öra schmöra

Igår tog jag mig till slut till vårdcentralen, för öroninflammationen vill liksom inte ge sig. Läkaren konstaterade att det är så svullet i hörselgången att han inte kan se trumhinnan, och undrade varför jag inte kommit tidigare.
Jag sa att jag hade tänkt att det nog går över av sig själv, men nu börjar det bli tröttsamt att det gör ont, vätskar och att jag knappt hör något på det örat.

Hur som helst, det var inget att snacka om, det är penicillin och örondroppar som gäller några dagar framöver. Han sa att det borde kännas mycket bättre om bara ett par dagar, så håll tummarna.

Ikväll är det förresten nytt försök med skidskola, och på väderprognosen ser det ut som att det ska funka med alla tre dagarna i rad den här gången. Jag satsar på dubbla mössor så att örat mår bra :-)


dag 37 - #blogg100

13 februari 2012

Trivsel

Idag kom tapeten på plats, och det blev mycket bättre än jag hade vågat hoppas på :-)

Med nya sängbord och sänglampor är trivseln på topp i det "nya" sovrummet. Det är svårt att tänka sig att rummet såg ut som en soptipp för bara tre dagar sedan, med bleka väggar, total oordning och noll i trivselfaktor.

Nästa steg är att fixa en arbetshörna också. Skrivbord är inhandlat och ska monteras. Sedan är det bara målning av fönster/balkongdörr och element kvar innan rummet är helt klart :-)

Färg: Bertil 1801 från Beckers (Coop Bygg)
Tapet: Rasch Africa, 715828 (Lakkapää)
Sängbord: Torkelson Zitti vägghylla (Möbelhuset i Kiruna)
Sänglampor: Markslöjd Brekke (Möbelhuset i Kiruna)

Kan man säga upp sig för att man vill ha mer tid över till att ligga i sängen och läsa? Det är nästan något att överväga just nu :-P


dag 36 - #blogg100

12 februari 2012

Bertil

Sovrumsrenoveringen har fortsatt idag. Även öron-ontet. Jag är inte van vid det här, hur länge håller öroninflammation egentligen på?
Det vätskar, jag hör fan ingenting på höger öra för det är så svullet och täppt och det gör fortfarande ordentligt ont. Börjar bli rätt less nu...

Hur som helst så blir sovrummet väldigt fint. Väggarna är färdigmålade (färgen heter Bertil), och nu väntar tapetsering av fondväggen så fort det finns tid till det :-)


dag 35 - #blogg100

11 februari 2012

Renovering


Det har varit en hektisk dag. I förmiddags kom vi på att vi ska ta tag i att fixa till sovrummet, så efter blixtinkallad barnvakt åkte vi iväg och shoppade renoveringstapet, vanlig tapet, väggfärg och hela tjottabalojset, och började jobba...

Bild(er) kommer så småningom :-)





dag 34 - #blogg100

10 februari 2012

Herre...gud...

Isabella Löwengrip, aka Blondinbella, skrev ett debattinlägg på SVT Debatt igår, apropå diskussionerna om huruvida pensionsåldern bör höjas till 75 år. Jag försökte att inte låta mig provoceras, men det gick rätt så dåligt...

Det börjar käckt och ärtigt, och det finns viss relevans i det. Många KAN ju faktiskt jobba när de blir "gamla" (om vi för diskussionens skull bestämmer att "gammal" = pensionsmässig, alltså 65), och det är synd att en del människor ska tvingas sluta jobba när de verkligen inte VILL sluta.
Men det är ett stort steg därifrån till att säga att alla borde kunna/vilja jobba till 75.
Jag kommer att jobba tills jag dör. Jag förstår inte varför jag skulle sluta jobba vid 65. Jag liksom andra i min generation pensionssparar inte ens. Jag pensionssparar inte eftersom jag tror på att jag hittar andra försörjningsmöjligheter när jag blir gammal. Jag kan jobba när jag är gammal.

Sedan fortsätter det lite visionärt
Men tanken är inte att man ska ha samma yrke från att man är 18 år till 74. Kanske man är målare i början av karriären, men när ryggen inte pallar längre börjar man sälja färg och vid 60 kanske man blir konsult. Vilket jobb man har ska påverkas av var man befinner sig i livet.
Och tanken är god, alla utvecklas ju, alla förändras. Och alla har möjligheten att byta jobb efter humör och livsfas. Eller?

Som sagt, jag försöker att inte låta mig provoceras, jag försöker tänka att detta är skrivet av en 20-åring som trots att hon jobbat i flera år redan och har byggt upp väldigt framgångsrika företag, har en rätt begränsad erfarenhet av så kallat Svenssonliv, ett sorts liv som verkar oerhört främmande för henne men som de facto är verkligheten för de flesta andra svenskar. 

Så kommer då klimax
Det är dags att vakna upp och inse verkligheten. Vad är det för liv att gå till jobbet med en känsla av tvång varje dag, medan man drömmer om att bli 65 så man kan gå i pension? [...]
Jobb ska inte vara en börda. Därför är jag entreprenör. Jag tycker synd om den som ser jobbet som en börda. Hitta istället ett yrke där du kan växa och det är kul.
I sak är det naturligtvis helt rätt, men det är icke desto mindre verklighetsfrånvänt för det.
Det är kanske inget höjdarliv att gå till jobbet med en känsla av tvång varje dag, och vänta på pension.
Icke desto mindre så vet jag nog nästan ingen (jo, kanske en eller två personer) som INTE känner så, mer eller mindre. Så det finns rätt många att tycka synd om i så fall.

För sanningen är ju den att de flesta faktiskt inte har samma valmöjligheter som Isabella Löwengrip har haft. Jag tvivlar inte en sekund på att hon har jobbat hårt för det hon har idag, men jag kan ändå inte skaka av mig bilden av att debattinlägget skrevs över en latte, med ett käckt leende medan håret tvinnades mellan fingrarna. Lite sådär "Bara man alltid jobbar med det som är KUUUUUUL, och byter jobb när det inte är KUUUUUUL längre, då blir allting bra, och då kommer alla vilja jobba tills de är hundrafemtio år gamla, för det vill ju JAG".

Och om bilden som trycks ut till unga människor via t.ex. Blondinbella, Kissie och andra unga livsstilsbloggare är att livet går ut på att allting ska vara roligt hela tiden, då förstår jag att det kan bli lite krisigt, att folk kan känna sig misslyckade och inte särskilt självförverkligade när de plötsligt finner sig stående med bajs upp till armbågarna på ett äldreboende i Enskede, bakom disken på McDonalds i Sundsvall eller bakom skrivbordet på ett helt vanligt, grått och oglamoröst kontor i Linköping. För att det var de enda jobb som gick att få, trots hundra ansökningar.

Och positivt tänkande i all ära, man SKA söka sig vidare om man inte är nöjd och de flesta kan nog göra många saker annorlunda, men hur realistiskt är det att tro att det bara är att byta jobb när det inte finns jobb att få och när inte alla söta tjugoåringar kan göra det som är KUUUUUUL, d.v.s. tjäna miljoner på att blogga om spontanresor till Alperna, lyxkryssningar i Florida och vilka skönhetsoperationer som är bäst?
I framtiden kommer inställningen heller inte vara att man ska jobba 9-5. Istället kommer ens jobb allt mer bli ens livsstil. Det finns ingen tidsgräns för när arbetet ska pågå.
Jag skulle vilja se det vårdbiträde, den verkstadsarbetare eller den förskollärare som ser sitt jobb som en livsstil, och någon får gärna förklara för mig hur den tidsgränslösa verksamheten skulle se ut.
Någon får också gärna försöka övertyga mig om att det finns tillräckligt många som i hjärtat känner att t.ex. hamburgerstekning på McDonalds är livsstilen som de vill välja. Tillräckligt många för att vi ska kunna äta hamburgare när vi känner för det.

I Isabella Löwengrips värld kan jag förstå att det kan kännas som en självklarhet att jobba till 75 eller varför inte 150 år, men utanför den bubblan är verkligheten inte riktigt lika självklar, homogen eller enkel. Å andra sidan, den insikten ska man väl inte heller vänta sig av en tjugoåring.


dag 33 - #blogg100

9 februari 2012

Hopp om livet!

Idag har jag inte behövt ta värktabletter lika ofta, så det känns som att eländet i örat har vänt. Sedan väljer jag att inte låtsas om att det börjat sticka lite i vänstra örat också...

Schmisbeth och Schmanso diskuterar hur de ska bli öljardärer (mycket mycket mer än miljardärer och ziljardärer) på sin affärsidé. Det finns väl sisådär fyratusen lösa trådar att knyta ihop, men idén är så. jävla. bra ;-)

I vanlig ordning spårar diskussionen dock ur... litegrann...
Just för tillfället handlar den om huruvida Schmanso är en vampyr eller inte... "det är rätt sällan man kollar pulsen på sig själv. Man skulle nog kunna vara död rätt länge utan att märka det", och huruvida pingis egentligen är en omskrivning för sex. 
Och så tycker Schmanso att bloggen innehåller alldeles för få bilder på Schmisbeth när hon dricker mjölk. Men hallå liksom, Schmisbeth är ju laktosintolerant!

Well, imorrn är det i alla fall fredag :-)

Och jo förresten... dagens "Ouch":
Dykarnas fynd: älskarinnans bagage - i kaptenens hytt


dag 32 - #blogg100
 

8 februari 2012

Hemmadag

Igår när jag låg i soffan och tyckte synd om mig själv tänkte jag att det nog inte skulle vara några problem att gå till jobbet idag. Hahahaaaa.
Just nu tar jag Alvedon + Ipren var femte timme för att inte vilja dö precis hela tiden, så ont gör det i örat.
Att öronbarn kan växa upp och bli normala vuxna övergår mitt förstånd. Att ha så här ont måste tamejfan göra skada för resten av livet. Mentalt i alla fall.

Nåväl, värktabletter och ett täcke i soffan var en rätt okej inramning för att se på Sherlock hela förmiddagen. Galet bra serie för övrigt!

Jag är pissless på vanliga deckare och kriminalromaner/serier/filmer, för alla är bara likadana hela tiden.
Men så blev jag tipsad om programmet "Detektiverna" i P1, ett tävlingsprogram där deltagarna får höra omgjorda scener ur klassiska mordgåtor och ska gissa mördare, originalförfattare o.s.v, och plötsligt kändes det jättekul med klassiska detektivmysterier igen, så Sherlock är perfekt :-)


dag 31 - #blogg100

7 februari 2012

Aj för satan

Vet inte riktigt vad som gör ondast just nu; öroninflammationen som känns som att den ska spränga högra halvan av ansiktet, eller det faktum att jag snart har sett färdigt hela "Predators"... och nej, inte original-Predator med Arnold Schwarzenegger, utan film nr umpton i serien av uppföljare.
Ipren och Alvedon hjälper i alla fall litegrann mot värken i örat, synd att de inte tar hand om dåliga filmer också...

Nu blir det lite Sherlock istället, tills nästa omgång värktabletter börjar ha effekt. Jippiii...
dag 30 - #blogg100

6 februari 2012

Massaker

Jag var på massage idag. Min största oro innan har varit att komma till en massör som inte tar i ordentligt, det visade sig vara en helt ogrundad oro i det här fallet, för åtta timmar senare känns det fortfarande som att jag har fått stryk och jag är inte säker på att jag kommer kunna sova på rygg i natt *S*
Jag gick dit för att jag är spänd i axlar och nacke, men det visade sig att de allra ondaste punkterna satt i ländryggen, halsen och bröstmusklerna. Who knew?

Att vara massör passar nog för övrigt rätt bra om man är lite sadistiskt lagd... min massör skrattade lite när hon konstaterade att det inte bara var som att jag fick stryk, utan att jag dessutom betalade för det :-)
Eller som jag sa till maken efteråt när jag försökte hitta något att jämföra med för att förklara hur inihelvete ont det hade gjort: "Du vet Jesus... när han hade på sig törnekronan och var helt blodig och bar det där korset och de piskade honom? Det var mesigt..." -)

Och med det lämnar jag Jesusjämförelserna för evigt (hoppas jag), för det där lät lite för religiöst...
Kvällen har i alla fall ägnats åt att sätta upp hyllorna som jag köpte på IKEA igår, till sjuåringen. Hon blev superglad och tyckte att hon aldrig någonsin har sett ett finare rum i hela sitt liv :-)

dag 29 - #blogg100

5 februari 2012

Det där med att....

... vakna kl 6 en söndagmorgon när man är på hotell helt själv, utan några "måste" eller "borde", det är väl det slutgiltiga beviset på att sovmorgon inte är min grej *S*
Eller jo, för sovmorgon för mig är när jag får vakna av mig själv, utan väckarklocka eller barn som rycker i täcket. Sedan kan det vara kl 6 hemma eller kl 6 på hotell, det spelar inte så stor roll :-)
(fast vi kan ju låta bli att prata om att jag var supernöjd över att ha sovit ända till sju (!), innan jag insåg att telefonhelvetet hade ställt om sig till finsk tid, så klockan var bara sex trots allt)

Spa igår var förresten en riktigt najs upplevelse. Vi var där i ungefär tre timmar och avverkade olika saunas, bubbelpool, upplevelseduschar och så en stund i utomhuspoolen på taket, vilket var rätt häftigt med tanke på att det var 35 grader kallt i luften.
Vi gick genom ett program med fotbad, handinpackning, kroppsskrubb och ansiktsmask och var lena som babyrumpor efteråt. Jag kan absolut tänka mig att spa:a här fler gånger.

Idag väntar frukost, lite mer chill time och sedan lite shopping. When in Haparanda kan man väl antagligen inte undvika att gå på IKEA.

dag 28 - #blogg100

4 februari 2012

På resande fot

-37 grader.
Minus trettiosju. Grader. Var det i Lansjärv nyss när vi gjorde toa- och rökstopp med bussen. -37.
Det är sjukt kallt. Men otroligt vackert. Kristallklar himmel, kritvita träd och underbart solsken. Så länge man sitter inne i bussen kan man nästan få för sig att det är behagligt ute :-)


dag 27 - #blogg100

3 februari 2012

Spa imorrn

I morgon åker jag till Haparanda med ett gäng kollegor. Det blir spa, god mat och säkert också en del god dryck.

Och efter kylan den här veckan känns det som att min kropp verkligen kan behöva stora mängder varmt vatten, så det blir kanonbra att spa:a lite :-)


dag 26 - #blogg100

2 februari 2012

Det är i alla fall myggfritt...

Idag vaknade Kiruna upp till -20 och kraftig vind. Det är nog ungefär det värsta väder vi har här.
-30 är i och för sig inte heller kul på nåt sätt, men så länge det inte blåser går det i alla fall att uthärda.

Jag började i alla fall dagen med ett träningspass. Det var marginellt roligare än i tisdags, men fortfarande mest en plåga faktiskt. Och knät gör ont, men jag tänker inte ge mig.

dag 25 - #blogg100

1 februari 2012

Saker som är roliga...

...kan t.ex. vara sånt som att förra vintern, när jag skulle åka slalom första gången och fick liftskräck, då fick jag inte igen mina täckbyxor. Och igår när jag byltat på mig lager efter lager för ännu en skidskolekväll i backen, fnittrade jag lite åt att jag nu hade på mig samma täckbyxor men med underställ, fleecebyxor OCH mjukisbrallor under... och det är inga problem att få igen dem.
16 kg gör visst en del skillnad :-)


dag 24 - #blogg100